Sitä, siis maa-artisokkaa, nostelin alkuviikolla maasta kun lumi oli niiltä paikoin vihdoinkin kadonnut :).
Näistä syntyi Maa-artiskokkakeittoa
Paloitellut vihannekset kypsennetään pehmeiksi vedessä jossa joukossa mös yrtit ja mausteet. Soseutataan ja lisätään kerma. Keitto kiehautetaan nopeaan ja sitten vaan soppaa kauhotaan lautasille ja päälle pinjansiemeniä :).
Ja tässä todella huono kuva keitosta ;)
noin 1kg kuorittuja ja paloiteltuja maa-artisokkia
1 pienehkö palsternakka kuorittuna ja paloiteltuna
2 sipulia isoina siivuina
maun mukaan liperiä ja timjamia (itse otin näitä molempia kourallisen pakkasesta)
vettä niin paljon että vihannekset peittyvät
ruususuolaa ja cayannepippuria
2dl kermaa/kaurakermaa/soijakermaa tmv.
1 pienehkö palsternakka kuorittuna ja paloiteltuna
2 sipulia isoina siivuina
maun mukaan liperiä ja timjamia (itse otin näitä molempia kourallisen pakkasesta)
vettä niin paljon että vihannekset peittyvät
ruususuolaa ja cayannepippuria
2dl kermaa/kaurakermaa/soijakermaa tmv.
pinjansiemeniä
Paloitellut vihannekset kypsennetään pehmeiksi vedessä jossa joukossa mös yrtit ja mausteet. Soseutataan ja lisätään kerma. Keitto kiehautetaan nopeaan ja sitten vaan soppaa kauhotaan lautasille ja päälle pinjansiemeniä :).
Ja tässä todella huono kuva keitosta ;)
Seuraavalle päivälle jäin vielä noin 2dl keittoa ja sehän ei millään riitä 5 henkiselle perheelle niin päätin tehdä keiton lopusta kastikkeen:
n.2dl Maa-artisokkakeiton jämä
n.2dl vettä
2rkl soijakastiketta
n. 2dl herkkusieni siivuja
1 sipuli paloina
2 valkosipulinkynttä pienenä silppuna
n. 2cm piparjuurta hienona raasteena
timjamia
cayannepippuria
voita
Kuullotin ensin sipuleita ja sieniä pienessä määrässä voita. Lisäsin loput ainekset ja maustoin timjamilla ja cayannella, ja annoin porista jonkin aikaa.
Kastikkeen kumppanina tarjoilin höyrytettyjä lanttulohkoja ja hernepihvejä (pakkasta yritän saada tyhjäksi ja sitä se melkein kyllä jo onkin, mutta löytyi sieltä kuitenkin avattu pussillinen pakasteherneitä), joihin laitoin näitä aineksia;
n. 3dl pakasteherneitä
liperiä (melko paljon)
0,5dl kuumaa vettä
2 kpl (omien kanojen) munia ;)
1dl kaurahiutaleita
ruususuolaa
cayannepippuria
voita tai öljyä paistamiseen
Ensin kaadoin jäisten herneiden ja liperin lehtien päälle kuumaa vettä ja sekoitin tasaiseksi tehosekoittimessa. Sekoitin kulhossa hernemössön, munat, kaurahiutaleet ja mausteet. Annoin hetken turvota. Ja sitten vain paistoin pihvejä pannulla.
Kuva jälleen huono, väritkin aivan vääristyneet mutta uskokaa pois oli herkullista :P.
Jälkkäriksi leivoin mustikkapiirakkaa :).
Nyt kun lumi on muutenkin lähes poissa pihalta olen päässyt istuttamaan jo yhden punaherukankin :). Tomaattien kasvusuojaan laitoin kompostia ja kylvin sinne retiisejä, joskos ne ehtisivät valmistua ennen kuin tomaattien on aika päästä ulos. Kovasti syyhyttäisi tehdä jo kaikkea mahdollista tuolla pihalla mutta vielä täytyy odotella. Eilen tosin sain vihdoin ja viimein hyötykasviyhdistykseltä tilaamani siemenet (joilla osalla on jo melkoinen kiire päästä multiin).
Jälkkäriksi leivoin mustikkapiirakkaa :).
Nyt kun lumi on muutenkin lähes poissa pihalta olen päässyt istuttamaan jo yhden punaherukankin :). Tomaattien kasvusuojaan laitoin kompostia ja kylvin sinne retiisejä, joskos ne ehtisivät valmistua ennen kuin tomaattien on aika päästä ulos. Kovasti syyhyttäisi tehdä jo kaikkea mahdollista tuolla pihalla mutta vielä täytyy odotella. Eilen tosin sain vihdoin ja viimein hyötykasviyhdistykseltä tilaamani siemenet (joilla osalla on jo melkoinen kiire päästä multiin).
Oli kyllä ihan mahdottoman hyvää ruokaa :P
VastaaPoista