Sivut

tiistai 14. helmikuuta 2012

Chilin punainen Ystävänpäivä

Kaikille teille mahdottoman rakkaudentäyteistä Ystävänpäivää!

Ja tässä vielä virtuaalista tarjoilua, olkaapa hyvät :)


Sitruunaiset muffinsit (gluteiiniton), 13kpl

* 300g mantelijauhetta
* 1½tl leivinjauhetta
* n. 3/4 dl hunajaa
* n. ½ dl kookosöljyä
* yhden sitruunan raastettu kuori
* yhden sitruunan mehu
* 3 kananmunaa
Sekoita ainekset hyvin keskenään. Täytä muffinivuuat noin puolilleen ja paista noin 200 asteisessa uunissa noin 10-15min (itse paistoin puuhellan uunissa, joten en tiedä aivan tarkkaa lämpötilaa). Anna jäähtyä ennen kuorrutusta:


Kuorrutus:
* voita
* tomusokeria noin 3kertaa voin määrän verran
* puolikkaan sitruunanmehu ja kuori hienoksi raastettuna
* väriksi punajuurenmehua pieni määrä

Itse käytin noin 30g luomuvoita, mutta pienempikin määrä olisi riittänyt, nyt kuorrutetta jäi hieman yli.
Pehmeään voihin siis sekoitetaan voimakkaasti vispaten muut ainekset, jos tulee liian kovaa lisätään sitruunanmehua, jos liian löysää lisätään tomusokeria.

Valmista kuorrutetta voi pursottaa tai kuten minä voidella veitsellä muffinien päälle. Lopuksi ripottelin vielä pinnalle sitruunankuorta.


 Muffinit maistumat myös ilman kuorrutetta ja ovat hieman terveellisempiakin näin:




Manteliset suklaakeksit (gluteiiniton), 15kpl

* 1 dl mantelivoita
* 1½ dl mantelijauhetta
* kananmuna
* ½dl kookosöljyä (sulana)
* 1tl soodaa
* ripaus ruususuolaa
* 1½dl palmusokeria (tai hunajaa jos haluaa makeampaa)
* tummaa suklaata haluttu määrä, paloiteltuna

Kaikki ainekset vain kulhossa sekaisin ja sitten pellille käsien tai lusikan avulla palluroita. Paisto noin 200 asteisessa uunissa (ja jälleen en ole täysin varma lämpötilasta, koska itse paistoin puuhellanuunissa), kunnes ovat saaneet kevyen rusketuksen (n.5-10min).

Itse käytin kuorellisia manteleita jotka hienonsin jauhoksi, mutta kaupan valmiitkin mantelijauhot kelpaavat. Suklaana käytin 85% maidotonta suklaata, mutta tilalle kelpaa melkeinpä mikä suklaa tahansa oman maun mukaan :).

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

Ja sitten pääsenkin lempiaiheeseeni, eli viherpeukailuun :D

Nimittäin chiliensiemet polttelivat hyllyllä, olin kuitenkin jo edellisvuonna miettinyt että voisin kokeilla seuraavana vuonna hieman myöhäisempää kylvöä. Muina vuosina olen aina laittanut chilit Tammikuun alkupuoliskolla multiin, mutta olen lukenut monista paikoista että se olisi turhan aikaisin... toisaalta olen myös monista paikoista lukenut että tammikuun alku olisi oikein aika täällä pohjolassa. 

Tänä vuonna siis siemet multautuivat Helmikuun alussa... katsotaan mitä tapahtuu ;).


Tänä vuonna olisi myös pyrkimys kerätä siemenet talteen (eikä sekoittaa lahjikkeita miten sattuu, kuten tässä muinoin oli päässyt tapahtumaan). 

Chilien mukana laitoin myös Gojin siemenet multiin ja nehän ovatkin jo puskeneet pieniä alkuja mullasta:



Koska huoneenlämpötila vaihtelee melkoisesti päädyin laittamaan chilikylvökset vanhaan akvaarioon ja päälle vielä peiton:

Aikaisin aamulla ei oikein valo tahdo riittää selkeisiin kuviin :/

Tämä systeemi on ainakin toistaiseksi toiminut, lämpötila on pysynyt akvaariossa mukavan lämpimänä. Ja sitten kun versot alkavat nousemaan ja kaivataan valoa siirtyy akvaario ikkunan eteen ja peittoa käytetään vain yöaikaan.

Olen haalinut viime kesästä asti kaikkia viinirypäle, tomaatti yms. purkkeja. Ne toimivat loistavasti minikasvihuoneina ;)

Tällaista tällä kertaa :). Nyt siirryn valmistamaan vielä perheelle ruokaisaa kasvispiirakkaa :)


11 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä leivonnaisia:)-Täälläkin jo
    kovasti odottelee että pääsisi kylvöpuuhiin,
    omalla ikkunalla toistaiseksi vain herneenversoja..mutta pian jo paljon muutakin..
    -Mukavaa kevään odotusta,-Anna-Sofia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinulle, eli innostavaa kevään odotusta!

      Meilläkin talvikuukausina kasvaa lähinnä huonekasvien lisäksi herneen- ja auringonkukanversot, onneksi pian saa tosiaan kasvatella jo niin paljon muitakin juttuja :)

      Poista
  2. Ihania muffinsseja! LURPS! Kyllä sä oot ollut taas ahkera, koskahan mä saisin itsestäni niin paljon irti, että alkaisin kasvattaa jotain, edes yrttejä...hoh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmmm... tänä keväänä ;). Ainakin tilliä pistät tulemaan :D

      Poista
  3. Kylläpäs muffinsit ja keksit näyttävätkin hyvälle:) Gojimarjoja olen kahdesti kasvattanut valmiista taimista, mutta sainpas tapettua nekin;) Yhden kerran raaputin gojimarjasta siemenet ja laitoin kasvaan. Samanlainen alku näky minullakin kuin sinulla, mutta siihenpä se kasvu sitten pysähtyikin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun oli viime keväänä tarkoitus hommata gojipensas, mutta en sitten lopulta tullut koskan tilaisuutta siihen.
      Tosiaan gojimarjoista olis voinut siemenet kaivella, meillä vaan ei niitä useinkaan ole tarjolla (ja jos on niin katoavat nopeasti parempiin suihin ;) ).
      Jännää seurailla miten mulla käy... täytyisi varmaan etsiä netistä jotain gojin kasvatusohjeita, jos se kaipaakin jotain erikoiskäsittelyä :O.
      Millä tavalla sulla niiden kasvu pysähtyi? Siis kuivuiko pystyyn, nuupahtiko vai miten kävi?

      Poista
    2. Etsiskelin netistä gojin kasvatukseen liittyviä juttuja ja oppisin ainakin että aluksi goji kasvaa hyvin hitaasti ja kun juuret ovat kasvaneet purkin pohjaan kasvu loppuu. Silloin taimi pitää koulia isompaan purkkiin. Jälleen kun taimi lopettaa kasvun (ja jälleen juuret ulottuvat pohjaan) taimi istutetaan isohkoon n. 20l ämpäriin (jossa pohjassa reikä ja salaojitus). Tässä purkissa gojin pitäisi kasvaa melkoisen isoksi (ei kuitenkaan niin isoksi kuin jos kasvaisi luonnossa). Vasta vuoden vanhana goji alkaa olemaan kestävä, jolloin sen voi kesällä viedä ulos. Muutaman vuoden iässä voi alkaa odottamaan kukkia ja marjoja.
      Muuten goji kaipaa runsaasti aurinkoa, hyvin vettä läpäisevän maan ja lämpöä. Ja kasvualustan pitää olla syvä jotta juuret kasvaisivat alas eivätkä sivuille.
      Luonnossa pensas kasvaisi jopa 2,5-3m korkuiseksi ja hieman leveämmäksi, purkissa kasvu jää pienemmäksi.

      Poista
  4. Hei..aivan ihania reseptejä sinulla..kun mainitsit tuon
    kasvispiirakan,niin oliskos mahdollista saada
    siitä ohjetta tai vinkkejä miten saisi hyvää piirakkaa
    ihan kasviksista..että tällainen pieni toive vain:)
    Nuo suklaakeksit juuri testasin ja hetkessä hävisi parempiin suihin!- Sara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sara! Kiitos :). Kyllä voin ohjetta kasvispiirakkaan laittaa, vaikkapa seuraavalla kerralla kun sitä leivon :).

      Itse tykkään kasvispiirakkaan käyttää juuriselleriä ja palsternakkaa, niistä tulee sellainen maanläheinen pehmeä maku. Lisäksi mukana on aina jotain palkokasvia (papuja, herneitä tai tofua) tai/sekä itse valmistettua hefua (hampunsiementofua).
      Muuten vihannekset ja kasvikset määräytyvät komeron tilanteen mukaan, eli mitä löytyy.
      Ja yrttejä on ehdottomasti aina oltava mukana :D

      Poista
  5. Kiitos,jään odottelemaan ohjetta..kuulostaa ainakin
    tosi hyvältä:)-Sara

    VastaaPoista

Saa kommentoida :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...