Sivut

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Piirakkaus

Luvassa hyvin epämääräinen ja muuntautumishaluinen Kasvispiirakan resepti :)


Kasvispiirakkaa teen yleensä kun ruokakomerosta löytyy pala sitä ja toinen tätä ja/tai edelliseltä päivältä on jäänyt ruokaa vain yhdelle tai kahdelle. Piirakkaan on todella helppo ujuttaa kaikkia jämäruokia ja niin edellispäivien "jätteistä" syntyy aina jotain herkullista koko perheelle riittävää ;).

Piirakanpohjaksi sopii vallan mainiosti leipätaikina, pitsataikina tai ihan oikea piirakkataikina ja pelkästä perunaraasteestakin syntyy varsin herkullinen pohja. Perunaraastepohjaan laitetaan raakaa perunaraastetta, suolaa ja hiukan hyvää öljyä = sekoitetaan kulhossa ja painellaan piirakkavuokaan > laitetaan uuniin esipaistumaan ja kun on kullankellertävää täytetään täytteellä ja loppu tehdään kuin millä tahansa pohjalla.

Tällä kertaa meidän kasvispiirakka sai pohjakseen hamppuisen tattaripohjan (gluteiiniton).
Siihen tuli:

*noin 0,5dl hampunsiemeniä
* 2rkl pellavansiemeniä (tilalle käy myös kananmuna tai pari, tällöin veden määrän voi puolittaa)
* noin 2dl vettä
*noin 1tl ruususuolaa
* tattarijauhoja (muutkin jauhot käyvät)
* 2 tl leivinjauhetta
*noin 2rkl oliiviöljyä tmv.

Ensin sekoitin tehosekoittimessa siemenet ja veden, niin että syntyi hienoa siemenmaitoa. "Maidon" kaadoin kulhoon ja lisäsin suolan, leivinajuheen ja pikkuhiljaa tattarijauhoja koko ajan lusikalla sekoittaen. Tattarijauhoja lisätään kunnes taikina on melko paksua (tarttuvaiseksi tämä taikina kuitenkin jää). Lopuksi öljy vielä sekaan. Sitten taikina kumotaan ja taputellaan jauhoisilla käsillä voideltuun piirakkavuokaan ja esipaistetaan kuumassa uunissa (arvioisin että noin 180asteessa) kunnes pinta saa hieman väriä.


Piirakan täytin tänään kaapista löytyneillä paloilla:

* parsakaali pieninä paloina
* porkkana raasteena
* pieni pala juuriselleriä raasteena
*½  palsternakka raasteena
* 2 punasipulia suikaloituna
* 4 valkosipulin kynttä pieninä paloina
*noin 2dl valkoisia papuja (valmiiksi keitettyjä)
* ½ paprika paloiteltuna
* muutama oliivi viipaloituna
*noin 2dl tomaattimurskaa
* currya, ruususuolaa, oreganoa, cayannea, lipstikkaa, hiivahiutaleita (hiivahiutaleet tuovat juustoista makua)
* hamppumaitoa (voi korvata kananmunalla tai kolmella)
* pieni könttä vuohenjuustoa kuutioituna

Kaikki vihannekset/kasvikset kulhossa sekaisin, joukkoon maun mukaan mausteita (itse käytän mausteita melko reippaalla kädellä). Sitten tomaattimurska, pavut ja vuohenjuusto kuutiot. Lopuksi hamppumaitoa niin että seos ei ole vellimäistä vaan enempi puuromaista (kosteuden suhteen ;) ).Täytteen voi myös kiehauttaa/paistaa jos haluaa, mutta itse en sitä tällä kertaa tehnyt.
Täyte kumotaan esipaistetulle pohjalle ja jatketaan paistamista kunnes kypsää :).



Eilisestä punajuurikeitosta olisi saanut hauskaa väriä piirakkaan, sitä vain ei jäänyt yhtään. Lehtiä puskevat päät säästin kuitenkin ikkunalaudalle kasvattelemaan hiukan enmpikin noita herkullisia lehtiään ;).



Odotan aivan malttamattomana että lumet sulaisivat ja kevät aurinko herättelisi luonnonkasvit, saisi tehdä villivihannespiirakkaa :P. Sitä odotellessa aurinkoista viikonloppua!

4 kommenttia:

  1. Hetkinen, hetkinen! Mihin käytät punajuuren lehtiä!? (Olenko "missannut" jonkun herkun.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuurenlehdet käyvät ihan sillaisinaan syötäviksi. Siis niitä voi käyttää salaatin ja pinaatin tapaan, eli joko tuoreena ja raakana tai kevyesti ryöpättynä esim. keitoissa :). Maistuu kutakuinkin samalta kuin mangoldia.

      Poista
  2. Voi kiitos ohjeesta, tämä menee heti kokeiluun:)hiivahiutaleet on uusi tuttavuus, mutta
    täytyy jokukerta niitäkin koittaa..-Sara

    VastaaPoista

Saa kommentoida :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...