Sivut

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Ostara

Kevään raikasta Ostaraa kaikille blogini lukijoille :) !Odotan ihan hirmuisesti että lumet jo sulaisivat ja että pääsisi sormensa upottamaan puutarhan multiin. Sitä odotellessa olen näpräillyt kylvönauhoja;


Tässä siis porkkana-siemennauhoja.
Ideanahan näillä on että ei tarvitsisi niin kauhiasti harvennella kylvön jälkeen, porkkanan siemenet kun ovat melkoisen pieniä ja niitä tuppaa ripottelemaan vähän mielivaltaisesti kylvövakoihin ;).


Siemennauhat valmistuvat erittän nopeasti ja helposti ja mitään erikoisvälineitä/aineita ei näissä kaivata.
Yksinkertaisuudessaan tarvitaan vessapaperia, vehnäjauhoja, vettä ja siemeniä.

Vesi ja jauhot sekoitetaan yhteen velliksi = liima. 
Vessapaperista otetaan sopivan mittainen sluiru joka halkaistaan pituussuunnassa keskelta = 2 pitkää nauhaa. Ja sitten pienellä sudilla lätkäistään "liimaa" paperisluiruun haluttuin välimatkoin, eli porkkanalle olisi hyvä 3-6cm itse laitoin 5cm.. 
Ja sitten liimakohtiin siemen tai pari. Lopuksi sluiru taiteaan kiinni niin että siemenet ovat paperin sisällä. Annetaan kuivua ja sitten rullataan rullalle ja merkitään että mitä siemeniä sisältää :). 
 

Tarkoitus olisi vielä lasten kanssa tehdä kylvönauhat ainakin punajuurelle.

****************************

Lapasia pitäisi tehtailla useammalle perheenjäsenelle, tässä nyt vasta yhdet koululaiselle:


Lankana lapasisssa Patonsin merinovilla, limen värisenä.
Ohjeena lapasissa oma mielikuvitus ;).


Muuten viikko on enemmän ja vähemmän kulunut kehruupuuhissa :). Se on niiiin kivaa. Harmi vain että rullia on vain kaksi ja villatkin loppuivat :/. Tai siis olisihan tuolla isohko kasa roskavillaa joka siis odottaa pesua, mutta tällä hetkellä ei ole oikein hyvää paikkaa noita villoja kuivatella niin ei kannatta niitä oikein pestäkkään vielä. Täytyy odotella että ilmat lämpenevät niin voin kuivatella niitä ulkosalla.
Noh, mutta kuitenkin tässä kehruuharjoitusten tuloksia:


Suomenlampaan valkoisesta ja tummanharmaasta hahtuvasta kehrättyä paksua lankaa.


Seuraavaksi lähdinkin sitten kokeilemaan villatopsista kehruuta:

Noin 100g shetlanninlampaan villaa. 
Tämä "efekti"lanka saa vielä vaaleanpunaisen värityksen (jahka väriaineet saapuvat), nimittän tämä löysi heti käyttökohteensa. Mummi on tekemässä keskimmäiselle villajakkua jonka hihat ovat tuon tyylistä lankaa (paljon kalliimpaa vaan ja tekokuituistakin). :)


Tätä Merinoa olen vaalinut ja ajatellut että sitten kun osaan niin sitten tämän kehrään, mutta kun pääsi tuo villapula iskemään oli ihan pakko ihanuuskin uhrata ;).


Eiköhän tästäkin jotain pysty neulomaan :). Tässä siis 100g valmiiksi värjättyä merinoa.


Ja tässä vielä tämä viimeisin:


Tässä noin 150g corrindale villaa, suurin osa tästä on viime syksyisen Snyyni lahjoittamaa villaa ja osa kehruukerhosta tullutta villaa. 
Pakko kyllä sanoa että minusta tätä villaa on tähän mennessä ollut vaikein kehrätä. Villassa ei siis itsessään mitään vikaan, mutta tuo topsi oli kyllä niin kiinteä pötkylä että melkein hampaat irvessä sitä kiskoin ohkaisemmaksi. Mutta hyvää harjoitusta ainakin sain ;). Ja villa on kyllä superpehmeää :).Niin että mjauh!

8 kommenttia:

 1. Kiitos siemennauhaniksistä! Tuota täytyy joskus kokeilla. Voisi olla muutenkin mukavampaa laitella siemeniä nauhaan kaikessa rauhassa joskus kun on aikaa, ja sitten kylvöaikaan vain vetelee nauhat multaan. Jes!

  VastaaPoista
 2. No johan siellä on taas ahkeroitu! Hauska idea tuo siemennauha, en ole moiseen ennen törmännyt :) Ja kehrustus senkun jatkuu :) Mäkin säästelen sitä alpakkaa, just hypistelin sitä ;) Mut mulle ei taida iskeä villapulaa, siitä nuo omat turrukat pitää huolen ;D Eli alpakka odottaa vielä jonkun aikaa...

  VastaaPoista
 3. Susi: Tuon tyylisiä siemennauhoja on kyllä myynnissä, mutta hinta on huomattavasti korkeampi.
  Toivottavasti mullakin on pian sellainen tilanne että ei villapula pääsis yllättämään :)... (etsitään uutta kotia jossa olis tuota pihaa vähän enempi ja rauhallisempi liikenne)
  Alpakka voi hyvin odottaa, kehräät sen kun siltä tuntuu :).

  VastaaPoista
 4. Ai jaa, ei vaan sitten oo osunut silmiin sellaset siemenjutskat. Onnea kodin metsästykseen :) Alpakka odottaa jotain mukavaa lomapäivää tai sellasta viikonloppua ettei ole mitään ohjelmaa :)

  VastaaPoista
 5. Susi: Kiitos :). Alpakalle on siis jo hyvät suunnitelmat valmiina, eli työ on jo puoliksi tehty ;).

  VastaaPoista
 6. Tuo siemennauhajutska oli hyvä idea! Itsekin olen kaupassa katstonut niitä nauhalla olevia porkkanoita, mutta tosiaan maksavat enemmän, niin olen jättänyt ostamatta. En ole vielä kerennyt mitään laittaa multaan, mutta nyt huhtikuussa otan itseä niskasta kiinni;)

  VastaaPoista
 7. Kaisu: Onneksi vielä ehtii kylvämään vaikka mitä :).

  VastaaPoista

Saa kommentoida :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...