Sivut

maanantai 14. maaliskuuta 2011

Harjoittelua

Ensinnä pari kuvatusta valmistuneista ;).
Ystäväiseni sai synttärilahjaksi minulta tällaisen virkkuukoukkusäilön.


Ulkopuoli on siis luomupuuvillalangalla (jonka merkkiä en nyt jaksa millään muistaa) virkattua pitsiä, sisäpuoli mustaa pellavaa. Ompeleet tehty hyvin vapaalla kädellä ;). Nyörit virkattu ja päissä puuhelmet.

Tällaisia voisin kyllä tehä itsellenikin, ainakin puuvärikynille ja pensseleille kun koukut ja puikot on mulla ihan lasipurkissa törröttämässä (ja se systeemi on ainakin vielä toiminut oikein hyvin :) ).Mummilla on myös synttärit tuloillaan ja päätin tekaista tuollaisen sipuli/hedelmä/tiesminkä-verkkopussin, samanlaisen kuin edellisessä postauksessa. Tähän olisi sitten tarkoitus hommata vielä jokin sisältö (lankakeriä) tai jos vielä kerkeän niin vaikka villasukat tmv. Tällaisia pussukoitahan kun ei vain voi olla liikaa, aina niille löytyy jotain oikeaa käyttöä ;).

Lankana merseroitu ohut puuvillalanka ja vapaasti virkattu on tämäkin pussi :).Pienimmälleni olen aloittanut puuvillaisen jakun neulomista, lanka on vain ärsyttävän lohkeilevaa, joten työ edistyy hitaasti (hampaita kiristellen ;) ). Jakun ohella aloitin neulomaan myös villaista tilkkupeitettä, lanka vain loppusi juuri kesken, että sekin työ edistyy hitaasti kun pitää ensin miettiä mistä lisälankoja tilailisi ja mitä värejä ;).

*****************

 Ja sitten päästäänkin oikeaan postauksen aiheeseen, nimittäin vihdoin ja viimein sain rukin edes jollakin lailla toimimaan. Tosin vieläkin on hieman ongelmia, nimittän välillä rukki ei suostu ottamaan lankaa vastaan rullalle vaan rulla jää "nalkkiin" niin että se pyörii ilmeisesti Lyhteeksi kutsutun osan kanssa samaan tahtiin. Tämä aiheuttaa sitten sen että kierrettä kyllä syntyy mutta lanka ei suostu rullautumaan rullalle ja sitten sitä pitää rullailla käsillä ja ei koko hommasta tahdo tulla mitään. Ja sitten kuin salamaniskusta saattaa taas kaikki toimiakkin :O.

Noh, joka tapauksessa hiukan olen päässyt kuitenkin harjoittelemaan ja pakko sanoa että vaikka ei vielä ollakkaan rukin kanssa päästy sopimukseen on tuo rukilla kehräys niiiiiiiin paljon mielekkäämpää kuin värttinällä <3 . Sormia syyhyttää ihan hirmuisesti että pääsisi taas pian harjoittelemaan, mutta nyt pitää odotella että saadaan vaihdettua lyhteen hampaat, ne kun ovat ihan ruosteessa :/... toivotaan että se auttaisi tässä pulmassa. 


Tadaa... siinä kertaamattomat rullalliset. Tämän ensimmäisen harjoituksen toteutin Villa Laurilan kainuunharmaksen hahtuvavasta.Ja tässä sitten kuvatus kerratusta langasta. Olen tähän ensimmäiseen rukilla kehräämääni lankaan erittäin tyytyväinen <3. Onhan siinä palluroita ja ylikierrettä ja alikierrettä mutta se kuitenkin näyttää langalta :D.

Jos tiedät mikä rukkiani vaivaa, otan suurella kiitollisuudella vinkkejä ja neuvoja vastaan :).
Esikasvatuksetin ovat päässeet hyvään vauhtiin :). Viime viikolla multiin pääsi okra ja purjo.

Rauhallista alkanutta viikkoa!

11 kommenttia:

 1. Voi miten näyttääkin hyvältä, hyvä hyvä, kyllä se siitä kun vaan saat harjoitusta lisää :D Nuo lyhdyn hampaat ei tosiaan saisi olla ruosteessa, muuten villa tarttuu niihin kiinni ja kehrääminen on takkuista hommaa. Mun rukin lyhdyn hampaat oli myös ruosteessa, mutta hioin niistä ruosteen pois kaikista hienoimmalla hiekkapaperilla mitä löytyi. Eihän niistä uudenveroisia saa millään, mutta helpottaa kummasti. Siltikin villa vielä tarttui jonkun verran kiinni ja lopulta pyysin naapurikylässä asuvalta osaavalta mieheltä apua ja hän tekikin lyhtyyn uudet hampaat. Ylikierrettä syntyy helposti, yleensä syy on siinä, että poljet tavallaan liikaa siihen nähden mitä ehdit syöttää villaa. Jos rukissa on kovin pieni pyörä, niin se käy just noin helposti, nimimerkillä kokemusta löytyy ;) Toisaalta langanhan ei tarvitse olla koneellisesti tehdyn näköistä, onhan se käsityötä ja mun mielestä se käden jälki saakin vähän näkyä :)

  VastaaPoista
 2. Susi: Kiitos vastauksesta :).
  Suurin ongelma tosiaan näytti johtuvan niistä ruosteisista hampaista. Mies vaihtoi eilen uudet koukut tilalle ja nyt onnistuu kyllä huomattavasti paremmin kehräys.
  Ja sitten tajuttiin eilen että miehen nopeasti kyhäämä rulla ja toisen rukin rulla ovat himpun liian lyhkäiset niin ne liukuvat kiinni kehrään ja sitten ei rulla enää pyöri. Eli uusia oikean kokoisia rullia pitäisi saada valmistettua.

  Samaa mieltä, käsintehtyjen juttujen pitää näyttää käsintehdyiltä :).

  VastaaPoista
 3. Ole hyvä :) Ai lyhty sai uudet hampaat!!! Teillä ollaan nopeita :) Ihmekös kun säkit oot niin aikaan saava :) Se on tosiaan niiden rullien kanssa ihan millistä kiinni. Mä kun teetätin uusia rullia, niin osa niistä ei toiminut toivotulla tavalla ja niitä sit fiksailtiin. Paras tehdä rukin alkuperäisen rullan mukaan just eikä melkein, silloin pitäis onnistua. Jos on vähän sinnepäin, niin ei tosiaan välttämättä toimi. Tää kehräys on välillä melkoista salatiedettä ;D

  VastaaPoista
 4. Susi: Salatiedettä tuntuu tosiaan olevan :D. Eilen tappelin rukin nyörien kanssa (ne eivät ole aijemmin kertaakaan irtoilleet), irrotin kaikki irtonevat osat, öljysin kaikki liikkuvat osat ja kokosin jälleen. Mies laittoi pari ruuvia ja puutikun ja nyt pysyy nyöri jälleen paikoillaan.

  Mä olen hyvin kärsimätönluonne noin niinkus yleisesti... On asioita joita pystyn odottamaan kärsivällisestikkin, mutta kun kyseessä on asia minkä haluan oppia niin tietyssä vaiheessa ei enää kärsivällisyys riitä varsinkaan jos laitteet alkaa ryppyilemään ;).

  VastaaPoista
 5. Älä välitä, mulla meni kanssa alkuun rukin kanssa hermot niin että uhkasin heittää kokkoon koko kapistuksen! Sit kun alkoi sujumaan mies kysyi "etkö sä poltakaan sitä rukkia" hehheh! Mulla rukki temppuilee näin pakkasilla, kai se puu elää ja menee kasaan, niin silloin mullakin heittää nyörit irti, odotahan kun kohta tulee kevät ja kesä, niin kehrääminen sujuu kuin tanssi :D :D Mä kannan kauniilla ilmalla rukin pihalle ja kehrään siellä :)

  VastaaPoista
 6. Susi: Kiitos rohkaisusta ja tsemppauksesta :). Sitä tarvitaan ;).
  Nyt tuo rukki onneksi näytti taas toimivan (kertasin eilen kehrättyä "efekti"lankaa) :D.

  Minäkin odotan että tulisi sen verran lämpöisät säät että voin kantaa rukin ulos ja siellä kehräillä :).

  VastaaPoista
 7. Ole hyvä vaan :) Kyllä se kehräys kysyy välillä hermoja, mutta välillä on taas niiiiiiiiin kivaa :) Mukavaa viikonloppua ja aurinkoisia kelejä :)

  VastaaPoista
 8. Olit heittänyt mulle kysymyksen blogiini :) Kyllä mä annan aina esilangan odottaa seuraavaan päivään, koska mulla on se tieto, että langan on hyvä antaa "levätä" vuorokauden. Ja annan sen olla siis rullalla sen vuorokauden. Samoin kun lanka on kerrattu, niin se kerrattu lanka saa mulla levätä seuraavaan päivään. Eihän se pakollista ole, mutta tulee parempaa. Kierre tasoittuu siinä odotellessa.

  VastaaPoista
 9. Susi: Kiitos jälleen infosta :).

  VastaaPoista
 10. minäkin laitoin purjot multiin ihan vasta. ensimmäinen kerta, toivottavasti onnistuu! :) kivan oloinen blogi täältä löytyi, pitääpä alkaa selailla tarkemmin!

  VastaaPoista
 11. heikku: Kiva kun kävit ja tervetuloa uudestaankin :).

  Purjot on vähän hankalempia kasvatettavia, mutta pidetään peukkuja että molempien kasvatukset onnistuu ja kasvaa herkullisia, isoja purjoja :).
  Meillä jo purjot ovatkin tunkeneet ylös mullista, ovat sellaisia pikkuisia taimivauvoja :).

  VastaaPoista

Saa kommentoida :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...